PROJE HAKKINDA

KENTSEL DİYABET VE OBEZİTE
toplumu tehdit eden en büyük sağlık sorunlardan biri...

Günümüzde , kentsel gelişimin diyabeti nasıl tetikleyebileceği veya şehir yaşamına etkilerine dair dinamikler hakkında yeterince şey bilinmiyor. Şehirler toplumun yaşam, beslenme, seyahat gibi pek çok alışkanlığını şekillendiriyor. Bu alışkanlıklar da obezite ve diyabet riskini etkileyen faktörler.

Buradan yola çıkarak 2014'te Steno Diyabet Merkezi Kopenhag, University College London ve Novo Nordisk, Diyabeti Değiştiren Şehirler programını başlattı. Program, dünyada büyük bir hızla artan kentsel diyabet ile mücadele etmek için daha önce hiç denenmemiş bir şekilde, farklı alanlardaki disiplin ve sektörleri bir araya getirmek üzere tasarlanmıştır.

Bugün itibarı ile program, kentsel diyabetin önlenmesine ve kontrol altına alınmasına yardımcı olmak için dünya çapında 30'dan fazla şehirde yerel ortaklıklar kurarak 150 milyondan fazla kişiye ulaştı.

Diyabeti Değiştiren Şehirler programı, şehirlerin kendi kentsel diyabet zorluklarını anlamalarını, şehirlerinde tip 2 diyabetin ve obezitenin yükselişini durdurmak için hedefler belirlemelerini ve paydaşları ortak bir amaç etrafında birleştirmek için sektörler ve disiplinler arasında çalışmayı sağlar.

Program, şehirlerde obezitenin yükselişini durdurmak için hedefler belirleyip, paydaşları ortak bir amaç etrafında birleştirerek, disiplinler arası bir çalışma ortamı sağlamak için belirlenen üç temel öge; Analiz, Paylaşım ve Aksiyon üzerinden tasarlandı.

Dünyada 39 şehirde uygulanan Diyabeti Değiştiren Şehirler programı

ilk defa Türkiye’de obeziteye odaklandı. Avrupa'nın obezite başkenti olmasından dolayı İstanbul’u hedef alıp, Obeziteyi Değiştiren Şehir: İstanbul projesi olarak 2019 yılında hayata geçirildi.

4 Mart 2020 Dünya Obezite
gününde Novo Nordisk Türkiye, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Danimarka Konsolosluğu ile birlikte “Diyabeti Değiştiren Şehirler Programı”na İstanbul'un “Obeziteyi Değiştiren Şehir İstanbul” projesiyle katılması için bir niyet mektubu imzalayarak, sağlıklı yaşamı destekleyen şehir yaratma yolunda ilk adımı attı.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre bugün dünyada 650 milyon obeziteli birey bulunuyor ve Türkiye'de her 3 kişiden birisi obeziteli.

DÜNYADA
650 milyon
OBEZİTELİ BİREY
463 milyon
DİYABET HASTASI
TÜRKİYE'DE
25,6 milyon
OBEZİTELİ BİREY
6,5 milyon +
DİYABET HASTASI
1. Who ve Dünya Bankası 2017.
2. IDF ( Uluslararası Dİyabet Birliği) Diyabet Atlası 9. Baskı, 2019
YUKARI ÇIK